

## 18<sup>th</sup> meeting of the ECHA Nanomaterials Expert Group (ECHA-NMEG-18) 20-21 November 2023 (Hybrid meeting)

## **Final agenda**

Chair: Frank Le Curieux, ECHA

NB: all times are in **EET** (Eastern European/Helsinki Time)

	Day 1 - Monday 20 November 2023	
	CLOSED SESSION	
14.30	Welcome coffee and registration	
	Regulatory case discussion:	
15.00	<ol> <li>REACH substance evaluation: Update on substance evaluation on ZnO (45 min)</li> </ol>	Angelina Gadermann (BAuA, DE) & Mario Pink (BfR, DE)
	General nanomaterial-related topics, for information:	PIIIK (DIR, DE)
15.45	2. Update on 'Nanomaterial Risk Assessment: a regulatory way forward for sameness and grouping approaches' project (45 min)	Marianne Matzke (ECHA)
16.30	<b>3. Implementing NAMs in risk assessment for NMs:</b> <b>Insights from current EFSA NAMS4NANO project</b> (30 min)	Andrea Haase (BfR, DE)
17.00	End of Day 1 of ECHA-NMEG-18 meeting	

Day 2 - Tuesday 21 November 2023				
OPEN SESSION				
10.00	<b>4. Summary of closed session for stakeholders</b> (20 min)	ECHA and DE-CA		
10.20	5. Update on ECHA activities (20 min)	ECHA		
	Discussions related to ECHA processes:			
10.40	6. Experiences of BPR authorisation process related to the presence of nanoform in biocidal product (30 min)	Angelina Gadermann (BAuA, DE)		
11.10	Coffee break (20 min)			
11.30	7. Pro and cons of identifying fine powders (some of which might be in nanoform) by indicating the SSA in Annex VI of the CLP regulation (30 min)	Angelina Gadermann (BAuA, DE)		



	General nanomaterial-related topics, for information:	
12.00	8a. NanoHarmony: Summary and Legacy (30 min)	Elisabeth Heunisch, (BAuA, DE)
12.30	<b>8b. Priority List for making OECD TGs/GDs applicable</b> <b>for nano and advanced materials</b> (30 min, presentation and start of discussion)	(BAUA, DE) Elisabeth Heunisch, (BAuA, DE) & Eric Bleeker (RIVM, NL)
13.00	Lunch break (1h)	
14.00	<b>8b. Priority List for making OECD TGs/GDs applicable</b> <b>for nano and advanced materials</b> (60 min, continued discussion)	Elisabeth Heunisch, (BAuA, DE) & Blanca Suarez Merino (NIA)
15.00	9. Learning from Sunshine - Regulatory preparedness of REACH for multi-component nanomaterials (MCNMs) (30 min)	Neil Hunt (Yordas Group, DE)
15.30	Coffee break (20 min)	
15.50	<b>10.</b> Prospective for an Integrated Approach to Testing and Assessment (IATA) to support grouping nanomaterials in aquatic systems and identification of relevant nanoforms as a target for safe(r)-by-design (25 min)	Richard Cross (CEH, UK)
16.15	<ol> <li>Soil Species Sensitivity Distributions for Silver Nanomaterials – Considering Nanomaterial Forms and Experimental Conditions (25 min)</li> </ol>	Sarah Roberts (CEH, UK)
16.40	<ul> <li>12. Summary of outcome of recently published scientific EUON reports (20 min)</li> <li>The potential impact of graphene, graphene oxide and other 2D materials on health and environment</li> <li>Nano-specific alternative methods in human hazard/safety assessment under different EU regulations, considering the animal testing bans already in place for cosmetics and their ingredients</li> </ul>	ECHA
17.00	13. Wrap-up, conclusions	ECHA
17.10	End of ECHA-NMEG-18 meeting	