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Document Title 

Questions and answers from the Helpdesk stand at ECHA 
Safer Chemicals Conference, 6 October 2021  

 

Question Response 

Hello, I would like to know is who is 
responsible for checking SIPs for 
chemical sameness under REACH 
legislation. Thank you for your help 
in advance. 

Hello, under REACH it is foreseen that all members 
of a joint submission would discuss substance 
sameness and, consequently, agree on the 
substance identity profile (SIP) for the joint 
registration. It is important that the parameters 
defining the boundaries of the substance identity 
covered by the joint submission are agreed by all the 
joint registrants and are clearly documented in the 
SIP. 

Q&As on SIP: https://echa.europa.eu/support/qas-
support/browse/-
/qa/70Qx/view/scope/REACH/Substance+identity+pr
ofile 

Practical Guide on SIP: 
https://echa.europa.eu/documents/10162/17250/pr
actical_guide_how_to_develop_prepare_sip_en.pdf 

Is it possible for same legal EU 
entity to register substances under 
REACH as EU manufacturer, EU 
importer and an OR at the same 
time? 

The same LE can be importer and manufacturer. 
However, if you are acting as an OR you will need to 
create a different LE account. 

Please see the Q&A: 
https://echa.europa.eu/support/qas-
support/browse/-/qa/70Qx/view/ids/0349 

We registered substance as co-
registrant in 1-10t, and would now 
like to upgrade to 10-100tpa 
involving CSR preparation. Can 
import to EEA continue above 10-
100tpa during this period until 12 
months? 

You have 12 months to submit an update or 
amendment of the CSR or the Guidance on safe use 
from the date when the need for the update arises, 
i.e. in your case when the TB exceeded 10 tonnes. 

See Section 7 of the Guidance on registration at: 
https://echa.europa.eu/documents/10162/23036412
/registration_en.pdf/ 

After the substance is listed in SVHC 
list and has potential for an entry to 
authorization list also? Is 36 months 
fair to consider for substitution 
project as a minimum timeline until 
sunset date? 

Hello, The identification of a substance as an SVHC 
(Article 57, REACH) and its inclusion in the 
Candidate List (Article 59, REACH) is the first step of 
the authorisation process under REACH. 
The European Commission decides using the 
comitology procedure which of the recommended 
substances are to be included in Annex XIV and 
specifies the transitional arrangements (sunset 
dates, etc). 
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The Authorisation process under REACH aims to 
progressively replace substances of very high 
concern (SVHCs) with suitable alternatives, as soon 
as they are technically and economically feasible. 
In addition, via consultations during each step on the 
authorisation process, ECHA encourages interested 
parties to get involved and provide their views 
including information on avaiable substitution. 
You can find a wealth of information and useful links  
on our dedicated substitution web pages: 
https://echa.europa.eu/substitution-to-safer-
chemicals 
Finally, for the 36 months the deadline is set by the 
legislator, Art. 58 (1) (c) REACH. We hope the above 
helps. 

We plan to register monomer as 
polymer exported to EEA is 
exempted under REACH. This 
monomer is on authorization list, is 
there any regulatory requirement 
for this monomer in addition to 
registration? 

Monomers are by definition intermediates. 
Therefore, they cannot be subject to authorisation 
under REACH for the use as monomers in 
polymerisation reactions -even if the substance is on 
the list. 

Is there a plan for the future to 
have the ability to delete incorrectly 
submitted PCN dossier? Since at the 
moment from my knowledge this is 
not possible. 

It is indeed not possible to delete a submission at 
the moment. Later this year it will be possible to e.g 
cease market or disable; please see the PCN 
presentation at 3.30 pm Helsinki time. 

When monomers in polymers are 
registered, how will that affect the 
future demands of registration of 
polymers? 

Polymers meeting the criteria of Article 3(5) of 
REACH are exempted from the registration obligation 
(Article 2(9)). 
The manufacturer or importer of a polymer must 
submit instead a registration for the monomer 
substances or any other substances that meet all 
criteria mentioned in Article 6(3) of REACH. 
So far there have not been any legislative changes 
regarding the registration of polymers under REACH. 
While there are ongoing discussions, the 
Commission, industry and relevant stakeholders on 
the possible registration of polymers in the future, 
these are still at the discussion/development phase. 
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