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Document Title 

Questions and answers from the Compliance session at 
ECHA Safer Chemicals Conference, 6 October 2021  

 

Question Response 

Here are so many REACH 
chemicals with no data 
available against several 
serious GHS Hazards. Does 
this mean no market for 
these chemicals? 

When technical completeness of a registration is 
fulfilled, market access is granted upon registration. The 
compliance with production-volume dependent 
information requirements is checked later. 

Will Grouping of 
Substances be used to fill 
the Data Lacking serious 
GHS Hazards in the ECHA 
REACH Registered 
Substances Database? 

If an information requirement is adapted, then it is the 
registrants obligation to provide ensure the validity of 
the adaptation; e.g. according to REACH Annex XI, 1.5 
(grouping and read-across). 

If Technical Completeness 
includes Data Lacking 
against serious GHS 
Hazards how is it that this 
chemical is able to 
continue to be used as 
though these endpoints are 
Not GHS Hazardous? 

When the annual production volume is low, then this 
hazard endpoint could be not required as part of the 
standard information requirements. 

I am intrigued by the 
obligation to use "the most 
severe test result" for 
classification. Could you 
please clarify? How does 
this match with a weight-
of-evidence approach for 
data-rich substances? 

According to the CLP regulation (Title II) and its criteria, 
registrants have the obligation to self-classify, reflecting 
the intrinsic properties of the Substance (Article 5). 

Registrants must rely on all “relevant information" and 
ensure the strictest classification resulting of their 
assessment of the results, including if the source is WoE 
information 

SEv - who will do the 
tests?  Do you mean which 
registrant will take the lead 
or which test lab will do 
the tests? 

Art 50(3) requires the registrants to agree who will 
perform the requested test (s) and inform ECHA- we 
need to know the company name not the test lab 

What happens to non-
compliant online sales? 
consumers become 
importers then 

I’m afraid we are only able to answer questions related 
to this session. Please use our contact form to send your 
question: echa.europa.eu/contact 

Is it possible to specify Your question requires some further consultation and Im 
afraid cannot be answered during this session. Please 
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"zero tolerance"? send us your question using our contact form: 
echa.europa.eu/contact 

Is there any General 
BRcode Manual for iuclid 
validation assistant? 

This question is related to technical completeness check. 
Please use our contact form to send your question: 
echa.europa.eu/contact 

Under which conditions can 
a registration (number) be 
withdrawn at the moment? 
Are there already concrete 
proposals or considerations 
for stipulations in a review 
of the REACH regulation? 

It could be as an example where there is a ceased of 
manufacture. 

I'm wondering, that ECHA 
still states testing on 
(vertebrate) animal only as 
last resort and the test 
requests (especially in the 
extended Generation 
studies) increase? 

REACH sets out the information requirements to be 
fulfilled. It also requires that alternative methods are 
considered and applied were possible. 

If an alternative method cannot be applied then the  
animal test may still be necessary. 

Experience suggests that the alternative methods 
applied by registrants are not compliant. That is one 
reason we wish to support the correct use of read across 

What is ECHA doing to 
ensure that vertebrate 
animal testing are really 
done only as last resort? 

This will be answered in parallel to similar questions 
concerning animal testing as last resort.  

Registrants must provide consideration of  alt methods 
for every Testing Proposal.  We analysed were TPs 
might have been expected and the MS enforcement 
authorities were informed.  

We raised awareness of these issues for animal testing 
with the MSCA and the national enforcement authorities 
who inspect the CROs. 

Is the dossier improvement 
programme aimed at the 
lead registrant or the co-
registrants? 

Usually the lead registrants coordinate the work for the 
joint submission. Decisions within the JS to generate 
further information should of course be agreed together 
in the JS. 

In case a substance is 
registered as a transported 
isolated intermediate, can 
a downstream user dilute it 
and place the product in 
the market making sure 
the downstream users 
implement SCC? 

Placing on the market requires a (full) registration, 
according to REACH Article 10. If the downstream users 
can demonstrate SCC, they may be able to fulfil REACH 
Annex XI Section 3. 

Will the list numbers have 
official status? ECHA 
website states " 
 

Your question requires some further consultation and 
I’m afraid cannot be answered during this session. 
Please send us your question using our contact form: 
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should not be used in 
SDSs, or for any similar 
documents." However, 
companies use the list 
numbers in the same way 
as EINECS numbers. 

echa.europa.eu/contact  

The list numbers were introduced at the entry of REACH 
when substances registered were not identifiable by any 
EC numbers. There was a practical need, and they 
cannot be considered as 'official'. 

ECHA has no insight on whether the list numbers will 
become official, as this is the responsibility of the 
European Commission. 

We've so far heard a lot 
about support and 
"carrots" provided by 
ECHA. What are the 
"sticks" that ECHA applies 
or plans to start 
applying/implementing in 
order to ensure 
compliance? 

Your question requires some further consultation and 
I’m afraid cannot be answered during this session. 
Please send us your question using our contact form: 
echa.europa.eu/contact 

what does "Ceased 
registration number" 
mean? Is a substance 
under ceased registration 
number compliant with 
Reach or not? 

The information "ceased registration number" gives no 
information to the compliance of a dossier. 

What happens to non-
compliant chemicals 
bought on line and 
accessing the EU market? 
who is responsible for 
compliance? and how can 
we be sure they comply? 

If an EU-based company buys chemicals from outside 
EU, they are the importer and obliged to comply with 
REACH. If an EU-consumer buys from outside the EU 
and the exporting company does not comply with 
REACH, it is a case for customs enforcement. 

The proactive dossier 
update is very useful but 
it's quite difficult for LRs to 
have all registrants agree 
to cooperate (especially 
ORs for foreign 
manufacturers): how to 
change this? 

This goes beyond ECHA's remit, and falls under the 
agreements within the joint submission, including the 
data and cost sharing agreements. 

You mentioned a 
"reasonable group size" is 
5-15 substances. When it 
comes to risk management 
measures (e.g. REACH 
restrictions) we see a trend 
towards much larger 
groups. What is ECHA's 
view? 

This programme is meant to help companies to reach 
compliance and for that work 5-15 is most efficient. EU 
RRM are a different process with different criteria and 
approach. 

I wish that the high quality This is beyond the scope of this session and ECHAs 
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data generated by industry 
(and in some cases under 
the revision of ECHA) 
would be acknowledged by 
other regulatory bodies 
worldwide. Can we expect 
here an improvement? 

"powers". However, we have seen that other regions 
have used certain principles and parts of the regulatory 
toolbox to improve their legislations. 

If new substances are 
placed on the market or 
'discovered' in a company's 
portfolio after designating 
a category, can the 
category be amended ? 

The registrant responsible on the category is also 
responsible on all the changes linked on it. 

We agree on reduced 
animal experimentation, 
but there is little validated 
in vitro alternatives, is 
ECHA considering new 
approaches coming out 
from EU initiatives? these 
are not validated 

We have welcomed and supported the introduction of 
alternative methods to replace animal methods in the 
REACH legal text, e.g. from 2015-2017 for irritation or 
sensitisation testing. 

And we follow the ongoing developments for alternative 
methods for other endpoints. 

ECHA is following closely the developments in the New 
Approach Methodologies 

For higher endpoints which are even more complex, 
these alternative approaches may not fully substitute 
existing test-guidelines, but instead be useful to support 
adaptations through e.g. grouping and read-across, or 
weight of evidence. 

To fulfil requirements at tonnages 1-10 and 10-100 tpa, 
some in vitro guidelines  are already the standard 
requirements. 

For the higher tonnage bands, and under compliance 
check, ECHA checks that the information provided fulfills 
the Article13(3) and Annex XI in combination. 

Can the hazard of 
persistency as such be 
used as argument for 
grouping of certain classes 
of chemicals like with 
PFAS?  

Persistence can be a similar property as the basis for 
grouping - you will always additional supporting 
information to support your hypothesis. 

Can you comment on the 
collaborative projects 
between ECHA and the 
OECD to promote accepted 
Non-Animal Methods (ie 
TGs published) and to 
bring these to Regulatory 
acceptability (eg OECD 

We have welcomed and supported the introduction of 
alternative methods to replace animal methods in the 
REACH legal text, e.g. from 2015-2017 for irritation or 
sensitisation testing. 

Please, see also question (BS-M) and discussion below 
on in vitro alternatives 
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319, OECD 249) 

As it was stated, that the 
Read acorss justifications 
are often to weak, could 
echa support with more 
details in their RA 
document for example 
what data is not weak? 

1) Which data best supports a hypothesis is often case-
specific.  

2) However, when results from a lower-tier study (e.g. 
28day) show similar type and potency of effects as the 
(28d/90day) data from the source substance, this may 
be a robust indication that 

3) properties of the target substance can be predicted 
from the source substance. 

Animal testing as a last 
resort. In the final CCH no 
time buffer is given to 
consider any alternatives. 
Is there any plan to 
promote and support the 
complinace of this 
perspective for CCH cases? 

Decisions often reject an adaptation, and therefore 
ECHA must request a standard test for legal certainty 
(REGs must know how to secure compliance, hence a 
std test). These tests have std timelines.  

Any adaptations should be carefully developed before a 
CCH process is launched. 

On the question of strictest 
test:  what if there is 
reason to believe that the 
strictest test was somehow 
wrong? 

Usually, studies that are conforming to GLP and 
validated test-guidelines are the basis for classification. 
If you consider that another study should have been 
used as basis for the classification, you may submit a 
CLH proposal with scientific justification to change the 
classification. 

I've asked about ceased 
registration number. If 
"ceased" has nothing to do 
with compliance what this 
status "ceased" does 
exactly mean. Thank you 
for the previous answer 
but still unclear 

A common reason for ceased registration numbers is a 
cease of manufacture by the registrant. 

Under which conditions can 
a registration (number) be 
withdrawn at the moment? 
Are there already concrete 
proposals or considerations 
for stipulations in a review 
of the REACH regulation? 

A registration number can be no longer valid when ECHA 
discovers that the registration was granted based on 
erroneous or incomplete information, or when the 
registrant notifies a cease of manufacture after the 
receipt of a draft decision (according to Article 50). In 
both cases the registration cannot be used to cover the 
manufacture and import of the substance.  

 


